Nowości!

 

 

 

Biuletyn Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, nr 4

Pod redakcją Jacka Bardana, Kolbuszowa 2017

Spis treści

Artykuły
T. Kargol, "Komitet Obywatelski Odbudowy Wsi i Miast w Krakowie a «techniczna odbudowa» Galicji w latach 1914–1918"
I. Wodzińska, "Galicyjski poradnik dla osób duchownych. O «Medycynie Pasterskiej» Józefa Sebastiana Pelczara"
A.S. Więch, "Księgi Pamięci jako źródło historyczne do badań społeczności żydowskiej na terenie obecnego województwa podkarpackiego"
M. Dziura, "Dzwony w krajobrazie fonicznym wsi"
J. Radwański, "Labaruchy i pracowni. Obraz człowieka w gwarze lasowiackiej na przykładzie «Słownika gwary lasowiackiej» Romualda Gondka"
D. Kasprzyk, "Etos muzealnika-regionalisty"
A. Różańska, W. Koryciński, "Konstrukcja ozdobnych podłóg drewnianych w pałacach i dworach południowo-wschodniej Polski"

Muzealia
M. Zimny, U. Rzeszut-Baran, "Zagroda Józefa i Rozalii Sudołów z Lipnicy"
A. Cholewianka-Kruszyńska, "Leśnictwo Zerwanka-Biedaczów. Materiały do scenariusza ekspozycji w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej"
J. Dragan, J. Radwański, "Folklor Rzeszowiaków – obraz przemian. Podsumowanie badań"

Varia
J. Dragan, L. Karkut, "To już dwadzieścia lat… Prezentacje Twórczości Ludowej w Parku Etnograficznym Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej"

Recenzje  
A.S. Więch, "Starość się Panu Bogu nie udała. Kilka uwag na marginesie książki Bartłomieja Gapińskiego «Ludzie starzy na wsi polskiej od schyłku XIX wieku po rok 1939»”

In Memoriam
B. Sroczyńska, "Wspomnienie o Annie Rzeszut"

Publikacja jest dostępna on-line!

 

 

W głąb kuchni

Pod redakcją Izabeli Wodzińskiej i Urszuli Rzeszut-Baran, Kolbuszowa 2017

To już czwarta odsłona cyklu lasowiackich przepisów, które prezentuje nam niezrównana Babcia Janina. Tym razem książka zawiera kilkanaście receptur na potrawy z kapusty. Miłośnicy tego warzywa znajdą tu sprawdzone przepisy na gołąbki, bigosy, pierogi i łazanki, które przygotowali (i próbowali) uczestnicy ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych. Opatrzono je uwagami i poradami pani Janiny Olszowy. Całości dopełnia tekst Izabeli Wodzińskiej, która tym razem zabiera czytelników w głąb staropolskiej kuchni i opowiada o popularności kapuścianych potraw w jadłospisie szlacheckim. Podobnie jak poprzednie nasze książki kucharskie, także i ta ma wygodną formę kołonotatnika.

Spis treści:

Jacek Bardan – „Słowo wstępu”
Izabela Wodzińska – „W głąb staropolskiej kuchni, czyli kapusta na pańskim stole”
Janina Olszowy – „Przepisy i przypisy Babci Janiny, czyli w głąb kuchni”

Przepisy

Gołąbki dworskie
Gołąbki z grochem, pęczakiem i mięsem z żeberek wieprzowych
Gołąbki z ziemniakami
Jesienny bigos ze świeżo ukiszonej kapusty
Kapusta kiszona z grochem, zaciągana ziemniakami
Kapuściano-cebulowy bigos z jabłkami „na Zielną”
Kapuśniak po lasowiacku bez kapusty
Kapuśniaki
Kulebiak ze słodką kapustą
Łazanki z włoską kapustą i grzybami
Mięsno-kapuściane sznycelki „mieloki”
Młoda kapusta na maślance z młodymi ziemniakami
Naleśniki kukurydziane z farszem z kapusty białej
z serem twarogowym
Naleśniki z mąki razowej z farszem jarmużowo-serowym z orzechami
Pieczone pierogi z mąki orkiszowej z kapustą
Proziaki na maślance (bez jaj) – pieczone w piekarniku
Słodka kapusta dożynkowa
Zapiekanka z chleba i kapusty

Książka w cenie 15 zł dostępna tutaj!

Zapisz

Zapisz

Zapisz