aktualności
Żegnamy się z kuchnią w skansenie
29 listopada 2014 r. zakończyliśmy cykl zajęć kulinarnych. Babcia Jasia czyli Janina Olszowy pokazała nam jak z kaszy gryczanej, jaglanej, manny, jęczmiennej i innych przygotować wyśmienite dania.
„Nasze kasze” okazały się różnorodne i niekiedy bardzo zaskakujące. Łączyliśmy kapustę kiszoną z jaglaną, fasolę „Jaś” z gryczaną i miętę z jęczmienną. To był prawdziwy smakowy zawrót głowy.
Przyjechali do nas amatorzy gotowania z całego regionu Podkarpacia. Zarówno początkujący kucharze, jak i zawodowcy. Największe zainteresowanie było wśród pań. Przepisy ze wszystkich warsztatów znajdziecie w plikach (PDF). Zapraszamy do gotowania w domu i odkrywania dań kuchni z naszego regionu.
Na kolejny cykl kuchennych tradycji w skansenie zapraszamy w czerwcu 2015 roku. Szykujemy ciekawe propozycje, które na pewno zadziwią uczestników.
To ostatnia relacja fotograficzna autorstwa Jana Mazurkiewicza z warsztatów kulinarnych „Nasze kasze”.