aktualności

Żegnamy się z kuchnią w skansenie

29 listopada 2014 r. zakończyliśmy cykl zajęć kulinarnych. Babcia Jasia czyli Janina Olszowy pokazała nam jak z kaszy gryczanej, jaglanej, manny, jęczmiennej i innych przygotować wyśmienite dania.

„Nasze kasze” okazały się różnorodne i niekiedy bardzo zaskakujące. Łączyliśmy kapustę kiszoną z jaglaną, fasolę „Jaś” z gryczaną i miętę z jęczmienną. To był prawdziwy smakowy zawrót głowy.

Przyjechali do nas amatorzy gotowania z całego regionu Podkarpacia. Zarówno początkujący kucharze, jak i zawodowcy. Największe zainteresowanie było wśród pań. Przepisy ze wszystkich warsztatów znajdziecie w plikach (PDF). Zapraszamy do gotowania w domu i odkrywania dań kuchni z naszego regionu.

Na kolejny cykl kuchennych tradycji w skansenie zapraszamy w czerwcu 2015 roku. Szykujemy ciekawe propozycje, które na pewno zadziwią uczestników.

 

To ostatnia relacja fotograficzna  autorstwa Jana Mazurkiewicza z warsztatów kulinarnych „Nasze kasze”.

naszekasze_29112014_.jpg
naszekasze_29112014_01.jpg
naszekasze_29112014_02.jpg
naszekasze_29112014_03.jpg
naszekasze_29112014_04.jpg
naszekasze_29112014_05.jpg
naszekasze_29112014_06.jpg
naszekasze_29112014_07.jpg
naszekasze_29112014_08.jpg
naszekasze_29112014_09.jpg
naszekasze_29112014_10.jpg
naszekasze_29112014_11.jpg
naszekasze_29112014_12.jpg
naszekasze_29112014_13.jpg
naszekasze_29112014_14.jpg
naszekasze_29112014_15.jpg
naszekasze_29112014_16.jpg
naszekasze_29112014_17.jpg
naszekasze_29112014_18.jpg
naszekasze_29112014_19.jpg
naszekasze_29112014_20.jpg
naszekasze_29112014_21.jpg
naszekasze_29112014_22.jpg