aktualności

W kuchni było gorąco

 

 26 września do skansenu przyjechali amatorzy kuchni regionalnej.

Zajęcia prowadzi mistrzyni dawnych kulinarnych tradycji, związanych z naszym regionem, Janina Olszowy. Ciekawie opowiada o potrawach, przypomina zwyczaje i produkty używane w kuchni prababci.

Każdy może się zapisać na warsztaty, i początkujący kucharz i doświadczona gospodyni domowa. Nie trzeba nawet gotować, wystarczy się przyglądać, a na końcu popróbować przygotowanych potraw.

W tym miesiącu uczestnicy pod okiem Babci Janiny gotowali: kartoflankę z bobem i kolendrą, kotlety z fasoli oraz roladę drożdżową z nadzieniem z fasoli "Piękny Jaś”.

 

Zapraszamy na kolejne warsztaty.

[zmiana terminu] 7 listopada w menu: zupa szparagowo fasolowa, gulasz z fasolą "Piękny Jaś” oraz tort fasolowy.

Zajęcia odbywać się będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96, lub mailowo na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Jan Mazurkiewicz i tym razem przygotował relację fotograficzną.

grochem5_26092015_01.jpg
grochem5_26092015_02.jpg
grochem5_26092015_03.jpg
grochem5_26092015_04.jpg
grochem5_26092015_05.jpg
grochem5_26092015_06.jpg
grochem5_26092015_07.jpg
grochem5_26092015_08.jpg
grochem5_26092015_09.jpg
grochem5_26092015_10.jpg
grochem5_26092015_11.jpg
grochem5_26092015_12.jpg
grochem5_26092015_13.jpg
grochem5_26092015_14.jpg
grochem5_26092015_15.jpg
grochem5_26092015_16.jpg
grochem5_26092015_17.jpg
grochem5_26092015_18.jpg
grochem5_26092015_19.jpg