aktualności
W kuchni było gorąco
26 września do skansenu przyjechali amatorzy kuchni regionalnej.
Zajęcia prowadzi mistrzyni dawnych kulinarnych tradycji, związanych z naszym regionem, Janina Olszowy. Ciekawie opowiada o potrawach, przypomina zwyczaje i produkty używane w kuchni prababci.
Każdy może się zapisać na warsztaty, i początkujący kucharz i doświadczona gospodyni domowa. Nie trzeba nawet gotować, wystarczy się przyglądać, a na końcu popróbować przygotowanych potraw.
W tym miesiącu uczestnicy pod okiem Babci Janiny gotowali: kartoflankę z bobem i kolendrą, kotlety z fasoli oraz roladę drożdżową z nadzieniem z fasoli "Piękny Jaś”.
Zapraszamy na kolejne warsztaty.
[zmiana terminu] 7 listopada w menu: zupa szparagowo fasolowa, gulasz z fasolą "Piękny Jaś” oraz tort fasolowy.
Zajęcia odbywać się będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96, lub mailowo na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Jan Mazurkiewicz i tym razem przygotował relację fotograficzną.