aktualności
Od przednówka po komunijne przyjęcia
Celem projektu „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej” jest zgromadzenie jak największej ilości źródeł dokumentujących tradycje i zwyczaje związane z przygotowaniem i spożywaniem posiłków przez mieszkańców środkowej części Puszczy Sandomierskiej.
Jak długo trwają badania?
Pierwszy okres badawczy – kwiecień i maj 2016 roku – dostarczył wiele cennych informacji dotyczących kulinariów związanych z okresem Wielkiego Postu, Wielkanocy, przednówka, i I komunii św. W trakcie wywiadów terenowych badacze pytali również o zagadnienia związane z pożywieniem codziennym oraz wyposażeniem kuchni.
Przed nami jeszcze trzy okresy: letni, jesienny i zimowy. W czasie każdego z nich eksploratorzy będą pytać o inne zagadnienia, związane z poszczególnymi porami roku i świętami.
Gdzie jeździli badacze?
Jak dotąd udało się przeprowadzić badania terenowe w okolicach Baranowa Sandomierskiego, Kolbuszowej, Mielca, Nowej Dęby, Tarnobrzega, Stalowej Woli i Radomyśla nad Sanem, podczas których pozyskano nagrania, zdjęcia oraz nakręcono filmy poświęcone wybranym zagadnieniom związanym z dziedzictwem kulinarnym.
Po obróbce technicznej i przeniesieniu na nośniki cyfrowe materiały zostaną opracowane naukowo, a następnie w kolejnym etapie projektu zweryfikowane i poddane adiustacji oraz wstępnej syntezie, której dokonają wybitni specjaliści w dziedzinie etnografii i historii.
Co dalej?
Tak opracowany materiał zostanie złożony w muzealnym archiwum i udostępniony wszystkim zainteresowanym. Na tym jednak nie zakończy się żywot zebranych wywiadów, zdjęć i filmów. Na podstawie zgromadzonych w terenie informacji powstanie publikacja książkowa poświęcona tradycyjnej kuchni i związanych z nią zagadnieniom. Wybrane przepisy, do których uda nam się dotrzeć znajdą się także na naszej stronie internetowej.
Realizacja projektu potrwa do 2017 roku.
Projekt jest finansowany z dotacji Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Zobaczcie wybrane zdjęcia, które zrobili w terenie nasi badacze: