aktualności
Promocja książki "W głąb kuchni" - relacja
Po warsztatach kulinarnych z Babcią Jasią z serii "Ziemniak na horyzoncie" (26 sierpnia 2017 r.) rozpoczęło się spotkanie promocyjne. Pani Janina Olszowy opowiadała o swojej nowej książce pt. "W głąb kuchni".
O godzinie 14.00 gości przywitał dyrektor Muzeum Kultury Ludowej Jacek Bardan. Pani Izabela Wodzińska wygłosiła wykład o roli kapusty na szlacheckim stole i w barwnych słowach opisała zwyczaje kulinarne panujące na dworze królewskim od czasów Mieszka I do czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego. Następnie pani Janina Olszowy opowiedziała zebranym, jakie są właściwości kapusty i do jakich dań się jej używało.
Amatorzy kuchni Babci Janiny mogli kupić książkę z kapuścianymi przepisami, dostać autograf i dedykację, a także poczęstować się smakołykami przygotowanymi przez autorkę specjalnie na tę okazję.