aktualności

Wytłoczyliśmy na złoto!

Pokaz tłoczenia oleju lnianego na ciepło

Pierwsze w tym roku spotkanie z cyklu „Przy sobocie o robocie” za nami. 17 marca w starej olejarni z Brzyskiej Woli tłoczyliśmy olej lniany. A potem smakowaliśmy go z chlebem i cebulą…

Tradycja przekazuje, że na naszych terenach tłoczono olej z siemienia lnianego lub rzepaku, by w okresie Wielkiego Postu czy Adwentu zachować post. Nie tylko nie jeść potraw mięsnych, ale także przygotowywać jarskie dania na roślinnym tłuszczu. By tę tradycję przypomnieć, w olejarni z Brzyskiej Woli zorganizowaliśmy pokaz tłoczenia oleju na ciepło.

Nasz muzealny etnograf – Wojciech Dragan – mieszał zmielone ziarno z wodą, grzał je na specjalnie do tego uformowanej blasze i ugniatał je w płótnie. Dalej, z pomocą mężczyzn, którzy zebrali się, by obserwować cały proces, z wielkim mozołem dokręcano śrubę prasy i wytłaczano olej. Ten lał się złotym strumieniem do dzbanka. Po wytłaczaniu został suchy makuch – blok sprasowanego siemienia – który zwykle dawano zwierzętom do jedzenia, albo rozprowadzano z mlekiem – dla małych dzieci.

Podobny pokaz pozyskiwania tego bardzo zdrowego tłuszczu odbędzie się w Niedzielę Palmową. Zapraszamy!

DSC_5568.jpg
DSC_5569.jpg
DSC_5570.jpg
DSC_5572.jpg
DSC_5573.jpg
DSC_5574.jpg
DSC_5575.jpg
DSC_5576.jpg
DSC_5577.jpg
DSC_5580.jpg
DSC_5581.jpg
DSC_5582.jpg
DSC_5583.jpg
DSC_5585.jpg
DSC_5586.jpg
DSC_5588.jpg