aktualności
„Kopiec pietruszki” – 29 września
Zapraszamy na kolejny cykl spotkań z babcią Janiną Olszowy, która tym razem ma zamiar nauczyć warsztatowiczów, jak można przyrządzić warzywa korzeniowe.
Mistrzyni kuchni regionalnej w trakcie czterech spotkań (we wrześniu, październiku, listopadzie i styczniu) nauczy chętnych przeróżnych potraw, w których za smak i aromat będą odpowiadać głównie pietruszka, marchew, seler, buraki, rzepa i topinambur. Dawniej warzywa korzeniowe przechowywano w ziemnych kopcach, dlatego hasło, pod którym odbywać się będą te warsztaty, nasuwa się samo: „Kopiec pietruszki”.
Menu i terminy zajęć:
29 września 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: zupa krem pietruszkowo-jabłkowa
- II danie: wiejska potrawa mięsno-warzywna i marchew zapiekana z selerem
- deser: placek z marchwi i twarogu
Lista uczestników zamknięta.
27 października 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: zupa cebulowa po lasowiacku
- II danie: gęś w selerach i buraczki na gorąco
- deser: piernik z marchewką
24 listopada 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: zupa selerowa
- II danie: zapiekanka z topinambura
- deser: tort marchewkowy z kuchni galicyjskiej
26 stycznia 2019 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: barszcz ukraiński z żeberkami
- II danie: rzepa lub brukiew zapiekana w śmietanie
- deser: oładki z marchwi i twarogu
Zapisy: tel. 17 227 12 96 lub e-mail
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Zgłoszenia na kolejne warsztaty przyjmujemy od 1 października (na zajęcia październikowe), od 29 października (na zajęcia listopadowe) i od 26 listopada (na zajęcia styczniowe).
Koszt: 35 zł/os.
Miejsce: sala warsztatowa szkoły z Trzebosi (w skansenie).
Zapraszamy!