aktualności

„Kopiec pietruszki” – relacja nr 3

Przedostatnie spotkanie z mistrzynią kuchni regionalnej Janiną Olszowy przyniosło doświadczenia z selerem naciowym i bulwiastym, topinamburem i burakami ćwikłowymi w niezwykłych konfiguracjach.

Z selerów naciowych i bulwiastych ugotowaliśmy zupę krem. W naszej skansenowskiej kuchni nie ma miksera, nie można też zblendować warzyw, więc śmiechu było co niemiara, kiedy okazało się, że najsilniejsi w grupie musieli przejąć zadanie przecierania gotowanych selerów przez sitka. Zupa wyszła znakomicie. Podbijaliśmy ją śmietaną, maścili masłem, więc jej kolor był złocisty, konsystencja aksamitna (świetnie przetarta!), a smak – niepowtarzalny.

Zapiekanka z topinamburu ścięła z nóg wszystkich warsztatowiczów. Mało kto z nas jadł wcześniej topinambur. Okazało się, że jest to roślina korzeniowa o delikatnym, ale wyrazistym maku, na surowo chrupka i soczysta, a ugotowana – kremowa i lekka. Pokrojona w krążki, przełożona plastrami kurczaka, przykryta warzywami, sosem śmietanowo-serowym i zapieczona smakowała wyśmienicie!

Keks z burakami ćwikłowymi wbrew przypuszczeniom uczestników nie miał czerwonego koloru. Był brązowy od kakao, czekolady i nieprzyzwoitej ilości bakalii – orzechów włoskich, rodzynek i śliwek suszonych. Rewelacyjne ciasto na nadchodzące święta.

Receptury z tego spotkania można pobrać tutaj.

Następnym razem spotykamy się 26 stycznia 2019 r. – zapisy trwają!

1_IMG_20181124_112929-01.jpg
2_IMG_20181124_122149-01.jpg
3_IMG_20181124_125055-01.jpg
4_IMG_20181124_121950-01.jpg
5_IMG_20181124_132146-01.jpg
6_IMG_20181124_131509-01.jpg
7_IMG_20181124_131843-01.jpg
8_IMG_20181124_130336-01.jpg
09_IMG_20181124_132808-01-01.jpg
10_IMG_20181124_131742-01.jpg