Warsztaty kuchni nieskomplikowanej

Warsztaty kuchni nieskomplikowanej w skansenie!

17 marca 2018 r.

Kuchnia tradycyjna kojarzy się nam ze stołami uginającymi się od tłustych potraw. A trzeba pamiętać, że dawna kuchnia chłopska była mięsna tylko od święta. Zaprosiliśmy więc na... smalec z fasoli!

17 marca w godz. 10.00 – 13.00 w sali warsztatowej szkoły z Trzebosi odbyły się warsztaty kulinarne. Menu było bezmięsne, a przepisy opracowane na podstawie tradycyjnych receptur. Zajęcia poprowadziła Joanna Sadecka-Kurnik – współwłaścicielka gospodarstwa „Dobre miejsce” w Alfredówce, która uwielbia gotować i wyznaje zasadę, że w garnku, jak w życiu: im prościej, tym lepiej. Kulturoznawczyni i miłośniczka dawnej kuchni wiejskiej opowiedziała, jak przed laty na wsi można było wyżywić rodzinę, korzystając tylko z produktów roślinnych – tych, które akurat były dostępne.

Oto warsztatowe – nieskomplikowane, bezmięsne menu:
•    zupa z gruszki i pietruszki
•    zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem
•    zamiast deseru: smalec z fasoli ze śliwką i cebulką

Warsztaty skierowane są do dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia.

Cena: 25 zł / os., 40 zł / osoba dorosła + dziecko
Zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ,  tel. 17 227 12 96

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji!

DSC_5505.jpg
DSC_5506.jpg
DSC_5507.jpg
DSC_5508.jpg
DSC_5511.jpg
DSC_5514.jpg
DSC_5517.jpg
DSC_5519.jpg
DSC_5524.jpg
DSC_5527.jpg
DSC_5528.jpg
DSC_5529.jpg
DSC_5533.jpg
DSC_5535.jpg
DSC_5536.jpg
DSC_5537.jpg
DSC_5539.jpg
DSC_5542.jpg
DSC_5547.jpg
DSC_5551.jpg
DSC_5561.jpg
DSC_5563.jpg
DSC_5565.jpg
ZDSC_5555.jpg
ZDSC_5556.jpg
ZDSC_5564.jpg
ZDSC_5567.jpg

Warsztaty kuchni nieskomplikowanej w skansenie!