Dzień Wolnej Sztuki
27 kwietnia 2019 r.
Tego dnia cofnęliśmy się w czasie. Wróciliśmy do babcinej kuchni, poczuliśmy smak wuzetki, zajrzeliśmy do wiejskiego sklepiku po krówki ciągutki... To wszystko działo się w skansenie w "Dzień Wolnej Sztuki".
Tego dnia przenieśliśmy naszych gości w czasy peerelowskiej kuchni. W domu z Żołyni została otwarta wystawa „Nie tylko ocet. Kuchnia w PRL”, na której można było obejrzeć fotografie, przedmioty codziennego użytku, książki kucharskie i odręcznie zapisane receptury kulinarne. W szkole z Trzebosi pani Janina Olszowy pokazała na warsztatach, jak w tych dawnych czasach piekło się legendarną wuzetkę. Dla dzieci muzealnicy przygotowali zajęcia plastyczne „Zrób to sam” oraz pokaz slajdów ze starego rzutnika.
Wystawa wykorzystała zbiory Galerii Fotografii Miasta Rzeszowa, Muzeum Zamoyskich w Kozłówce, "Jadernówki" – Oddziału Fotograficznego Muzeum Regionalnego SCK w Mielcu oraz archiwum rodziny Wesołowskich z Kolbuszowej.
Plan dnia:
12.00 – otwarcie wystawy w domu z Żołyni i opowieści o wybranych eksponatach
13.45 – oprowadzanie po wystawie
14.00 – warsztaty kulinarne „Poczuj smak PRL-u z Babcią Janiną” – dla młodzieży i dorosłych (obowiązują zapisy)
14.00 – warsztaty dla dzieci „Zrób to sam”
15.00 – pokaz bajek z rzutnika pod hasłem „Wieczorynka z Anią”
Wstęp do skansenu: 1 zł
Cena za warsztaty kulinarne: 24 zł/os. Do ceny warsztatów należy doliczyć koszt biletów wstępu do skansenu, tj. 1 zł.
Zapisy na zajęcia z panią Janiną: tel. 669 001 223 lub 17 22 71 071, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.