warsztaty

Warsztaty kulinarne „Grochem o kuchnię”

 

Warsztaty kulinarne!

Bohaterem tegorocznych warsztatów będą rośliny strączkowe czyli całe bogactwo pożywnych i zdrowych produktów. Przed nami kuchenne przygody z różnymi odmianami fasoli i grochu, z ciecierzycą, bobem, soczewicą i soją.

Przewodniczką po świecie grochu będzie Janina Olszowy, znana i lubiana specjalistka kuchni tradycyjnej. Przygotowane przez nią przepisy na przystawki, zupy i dania pochodzą między innymi z kucharskich ksiąg naszych prababci.

Potrawy będziemy urozmaicali sezonowymi produktami i ziołami z naszego ogródka.

Zapraszamy do wspólnego przyrządzenia podkarpackich przysmaków Lasowiaków i Rzeszowiaków.

Termin: maj - październik 2015 r.
godz. 11.00-14.00
Adresaci: młodzież, dorośli, seniorzy
Koszt: 25 zł/osoba

Harmonogram spotkań:

30 maja - zupa z warzyw strączkowych (groch, soczewica, fasola), duszona cielęcina z groszkiem, rolada biszkoptowa z masą fasolową i suszonymi żurawinami

27 czerwca- zupa z fasolki szparagowej, bób w śmietanie z majerankiemi i cząbrem oraz zawijac z kąpieli z nadzieniem fasolowo-kakaowym i ucieraną różą

25 lipca - zupa z kremem z zielonego groszku, gulasz z kurczaka z cieciorką, ciasto drożdżowe z marcepanem z fasoli „Jaś

29 sierpnia - wytworna zupa z soczewica z mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym, fasola „Jaś” zapiekana na słodko

26 września - kartoflanka z bobem i kolendrą, kotlety z fasoli lub groch z sezonową surówką, rolada drożdżowa z nadzieniem z fasoli piękny „Jaś”

[Zmiana terminu] 7 listopada - zupa szparagowo fasolowa, gulasz z fasolą piękny „Jaś”, tort fasolowy


Zapraszamy na smaczne i tradycyjne gotowanie!