warsztaty
Warsztaty kulinarne
Cykl warsztatów kulinarnych!
Co roku na te zajęcia czekają smakosze oraz amatorzy gotowania. Naszą kuchenną bohaterką w 2016 roku była kapusta, ponieważ obok ziemniaków, kaszy i grochu jest jednym z podstawowych składników lasowiackich potraw.
W świat tradycyjnych smaków we współczesnych odsłonach zabrała wszystkich Janina Olszowy, znana i lubiana specjalistka kuchni tradycyjnej. Uczestnicy gotowali według jej przepisów, kosztując przygotowane potrawy podczas wspólnego ucztowania. W menu królowały dania z kapusty.
Dotychczas zorganizowaliśmy trzy cykle kulinarnych spotkań z tradycyjnymi potrawami z kuchni Lasowiackiej i Rzeszowiackiej. Była kapusta ziemniaczana na 12 sposobów i różne wersje dań z roślin strączkowych. Smakowaliśmy także wielu dań przyrządzanych z kaszą. Ten cykl był zatem czwartym w historii zajęć kulinarnych.
Termin: maj - październik 2016 r.
Godz. 11.00-14.00
Adresaci: młodzież, dorośli, seniorzy
Koszt: 25 zł/osoba
Zapisy pod numerem telefonu: 17 227 12 96, lub mailowo na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Harmonogram spotkań:
28 maja - kapuśniak wiosenny, gołąbki z grochem, żeberkami i pęczakiem, kapuśniaki w cieście proziakowym
6 sierpnia - kapusta zaciągana kaszą jęczmienną, łazanki z kapustą, pierogi w cieście kruchym ze słodkiej kapusty
27 sierpnia - bigos z kapustą słodką i cebulą, gołąbki z ryżem i mięsem, kapuśniaki w cieście półkruchym z białym serem
24 września - lasowiacki kapuśniak, gołąbki z ziemniakami, zapiekanka z kapustą i chlebem
22 października - lasowiacki bigos, sznycle z kapustą, kapuśniaki drożdżowe
26 listopada - kapusta kwaszona z ziemniakami, naleśniki z jarmużem i serem, kulebiak
Obejrzyjcie relacje z wspólnego gotowania w 2016 r.: