warsztaty
Warsztaty kulinarne z Janiną Olszowy ph. „Kopiec pietruszki”
wrzesień 2018 r. – styczeń 2019 r.
Zakończyliśmy kolejny cykl spotkań z babcią Janiną Olszowy, która tym razem nauczyła warsztatowiczów, jak można przyrządzić warzywa korzeniowe.
Mistrzyni kuchni regionalnej w trakcie czterech spotkań (we wrześniu, październiku, listopadzie i styczniu) nauczyła chętnych przeróżnych potraw, w których za smak i aromat odpowiadały głównie pietruszka, marchew, seler, buraki, rzepa i topinambur. Dawniej warzywa korzeniowe przechowywano w ziemnych kopcach, dlatego hasło, pod którym odbywać się będą te warsztaty, nasunęło się samo: „Kopiec pietruszki”.
Menu i terminy zajęć:
29 września 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: zupa krem pietruszkowo-jabłkowa
- II danie: wiejska potrawa mięsno-warzywna i marchew zapiekana z selerem
- deser: placek z marchwi i twarogu
Plik z przepisami do pobrania tutaj.
27 października 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: zupa cebulowa po lasowiacku
- II danie: gęś w selerach i buraczki na gorąco
- deser: piernik z marchewką
Plik z przepisami do pobrania tutaj.
24 listopada 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: zupa selerowa
- II danie: zapiekanka z topinambura
- deser: keks z burakiem ćwikłowym
Plik z przepisami do pobrania tutaj.
26 stycznia 2019 r. (godz. 11.00 – 14.00)
- I danie: barszcz ukraiński z żeberkami
- II danie: zapiekanka z pasternaku
- deser: pączki z marchewką
Plik z przepisami do pobrania tutaj.
Koszt: 35 zł/os.