warsztaty

Warsztaty kulinarne z Janiną Olszowy ph. „Kopiec pietruszki”

wrzesień – styczeń

Zapraszamy na kolejny cykl spotkań z babcią Janiną Olszowy, która tym razem ma zamiar nauczyć warsztatowiczów, jak można przyrządzić warzywa korzeniowe.

Mistrzyni kuchni regionalnej w trakcie czterech spotkań (we wrześniu, październiku, listopadzie i styczniu) nauczy chętnych przeróżnych potraw, w których za smak i aromat będą odpowiadać głównie pietruszka, marchew, seler, buraki, rzepa i topinambur. Dawniej warzywa korzeniowe przechowywano w ziemnych kopcach, dlatego hasło, pod którym odbywać się będą te warsztaty, nasuwa się samo: „Kopiec pietruszki”.

Menu i terminy zajęć:

29 września 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: zupa krem pietruszkowo-jabłkowa
  • II danie: wiejska potrawa mięsno-warzywna i marchew zapiekana z selerem
  • deser: placek z marchwi i twarogu

Plik z przepisami do pobrania tutaj.

27 października 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: zupa cebulowa po lasowiacku
  • II danie: gęś w selerach i buraczki na gorąco
  • deser: piernik z marchewką

Plik z przepisami do pobrania tutaj.

24 listopada 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: zupa selerowa
  • II danie: zapiekanka z topinambura
  • deser: keks z burakiem ćwikłowym

Plik z przepisami do pobrania tutaj.

26 stycznia 2019 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: barszcz ukraiński z żeberkami
  • II danie: rzepa lub brukiew zapiekana w śmietanie
  • deser: oładki z marchwi i twarogu

Zapisy: tel.: 17 227 12 96 lub e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Zgłoszenia na kolejne warsztaty przyjmujemy od 1 października (na zajęcia październikowe), od 29 października (na zajęcia listopadowe) i od 26 listopada (na zajęcia styczniowe).

Koszt: 35 zł/os.

Zapraszamy!