warsztaty

Warsztaty kulinarne z Janiną Olszowy ph. „Kopiec pietruszki”

wrzesień 2018 r. – styczeń 2019 r.

Zakończyliśmy kolejny cykl spotkań z babcią Janiną Olszowy, która tym razem nauczyła warsztatowiczów, jak można przyrządzić warzywa korzeniowe.

Mistrzyni kuchni regionalnej w trakcie czterech spotkań (we wrześniu, październiku, listopadzie i styczniu) nauczyła chętnych przeróżnych potraw, w których za smak i aromat odpowiadały głównie pietruszka, marchew, seler, buraki, rzepa i topinambur. Dawniej warzywa korzeniowe przechowywano w ziemnych kopcach, dlatego hasło, pod którym odbywać się będą te warsztaty, nasunęło się samo: „Kopiec pietruszki”.

Menu i terminy zajęć:

29 września 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: zupa krem pietruszkowo-jabłkowa
  • II danie: wiejska potrawa mięsno-warzywna i marchew zapiekana z selerem
  • deser: placek z marchwi i twarogu

Plik z przepisami do pobrania tutaj.

27 października 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: zupa cebulowa po lasowiacku
  • II danie: gęś w selerach i buraczki na gorąco
  • deser: piernik z marchewką

Plik z przepisami do pobrania tutaj.

24 listopada 2018 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: zupa selerowa
  • II danie: zapiekanka z topinambura
  • deser: keks z burakiem ćwikłowym

Plik z przepisami do pobrania tutaj.

26 stycznia 2019 r. (godz. 11.00 – 14.00)

  • I danie: barszcz ukraiński z żeberkami
  • II danie: zapiekanka z pasternaku
  • deser: pączki z marchewką

Plik z przepisami do pobrania tutaj.

Koszt: 35 zł/os.