wydarzenia

Gotuj z tradycją

Zapraszamy wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na nowy cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Podczas sześciu spotkań, od października 2013 r. do marca 2014 r., poznamy przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na listę produktów tradycyjnych.  Wśród nich znajdą się m.in. pierogi św. Jacka z Nockowej, zupa dziadowska z Cieplic, panepuchy i kacapoły z Górek, gołąbki z kaszy gryczanej – specjały z Grodziska Dolnego, a także tradycyjne potrawy wigilijne z Glinika Zaborowskiego czy wielkanocne z Handzlówki. Spotkania poprowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie.

Zajęcia będą odbywać się w parku etnograficznym w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 11.00-13.30. Wyjątkiem jest spotkanie grudniowe, które zaplanowano na drugą sobotę miesiąca.

Pierwsze warsztaty odbędą się 26 października. Gospodynie z Nockowej pokażą, jak przyrządza się pierogi św. Jacka, niedźwiedź chłopski i rybę pyrową, a także jak upiec pyszne siemieniaki orzechowe.

Wstęp 25 zł/osoba. Obowiązują zapisy: tel. 17/2271296, 17/2271071 lub e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. .

 

Harmonogram spotkań