wydarzenia

Kto garnki lepi?

Na 19. Prezentacjach Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków bawiło się prawie trzy tysiące gości z Podkarpacia i nie tylko. Wyroby artystów i rzemieślników ludowych, dobra muzyka i świetna regionalna kuchnia – wszystko to czekało w niedzielę, 7 czerwca, na odwiedzających Park Etnograficzny Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.

Jak co roku Prezentacje Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków były wielkim świętem przede wszystkim dla artystów i rzemieślników kultywujących tradycje naszego regionu, ale również i dla wszystkich, którym nieobojętny jest los zostawionego nam przez przodków dziedzictwa.

7 czerwca skansenowskie zagrody ożyły – twórcy ludowi odkrywali przed gośćmi sekrety swojego warsztatu, pokazując, jak powstają ich wyroby, które można było też kupić. Nasi goście uprawiali najróżniejsze rzemiosła i sztuki: od malarstwa i rzeźby przez wytwarzanie drewnianych zabawek po pszczelarstwo, plecionkę z wikliny, korzeni sosny i słomy, wytwarzanie kwiatów z bibuły i szyszek weselnych.

Tematem przewodnim tegorocznych prezentacji było garncarstwo, nie mogło zatem zabraknąć twórców zajmujących się ceramiką artystyczną oraz garncarza, który w zagrodzie z Łążka Garncarskiego zapoznawał widzów z tajnikami jednego z najstarszych rzemiosł.

Zagroda garncarska nie była jedynym obiektem, do którego można było w czasie imprezy zajrzeć. Otwarty dla zwiedzających był również kościół z Rzochowa oraz spichlerz dworski z Bidzin. Można było w nim obejrzeć wystawę prac Olgi Bardan.

Od 16.00 centrum wydarzeń stała się scena, na której zaprezentowały się: Ziemia Podkarpacka, Szkolny Dziewczęcy Zespół Pieśni Ludowej „Kalina” z Zespołu Szkół w Trzebosi, Zespół Obrzędowy „Wolanie” z Domatkowa, Zespół Pieśni i Tańca „Rochy” z Sędziszowa Małopolskiego, a także „Widelanie” z Widełki.

Nie zapomnieliśmy o najmłodszych gościach. Dzieci mogły spróbować swoich sił w czasie warsztatów ceramicznych i warsztatów plastycznych pod tytułem „Moja przygoda w muzeum”.

Jak zwykle nie mogło zabraknąć również dobrej tradycyjnej kuchni. O podniebienia uczestników prezentacji zadbały gospodynie z Mazurów i Domatkowa. Wszyscy chętni mogli nie tylko spróbować potraw regionalnych, ale również nauczyć się samemu je przygotowywać, a to dzięki niezwykłej książce kucharskiej – „Nasze kasze”. Promocja tego najnowszego wydawnictwa MKL odbyła się w szkole z Trzebosi.

Honorowy patronat nad wydarzeniem przyjął Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. Wsparcia finansowego udzielili Burmistrz Kolbuszowej oraz Starosta Kolbuszowski. Patronami medialnymi byli: Narodowe Centrum KulturyMapakultury.pl, TVP Rzeszów, Polskie Radio Rzeszów, Super Nowości, Supernowosci24.pl, KORSO Kolbuszowskie, Biznesistyl.pl, Hej.mielec.pl, Hej.rzeszow.pl, Witrynawiejska.pl.

Relację fotograficzną przygotował niezastąpiony Jan Mazurkiewicz, fotograf z Muzeum.

PTL2015_01.jpg
PTL2015_02.jpg
PTL2015_03.jpg
PTL2015_04.jpg
PTL2015_05.jpg
PTL2015_06.jpg
PTL2015_07.jpg
PTL2015_08.jpg
PTL2015_09.jpg
PTL2015_10.jpg
PTL2015_11.jpg
PTL2015_12.jpg
PTL2015_13.jpg
PTL2015_14.jpg
PTL2015_15.jpg
PTL2015_16.jpg
PTL2015_17.jpg
PTL2015_18.jpg
PTL2015_19.jpg
PTL2015_20.jpg
PTL2015_21.jpg
PTL2015_22.jpg
PTL2015_23.jpg
PTL2015_24.jpg
PTL2015_25.jpg
PTL2015_26.jpg
PTL2015_27.jpg
PTL2015_28.jpg
PTL2015_29.jpg
PTL2015_30.jpg
PTL2015_31.jpg
PTL2015_32.jpg
PTL2015_33.jpg
PTL2015_34.jpg
PTL2015_35.jpg
PTL2015_36.jpg
PTL2015_37.jpg
PTL2015_38.jpg
PTL2015_39.jpg
PTL2015_40.jpg
PTL2015_41.jpg
PTL2015_42.jpg
PTL2015_43.jpg
PTL2015_44.jpg
PTL2015_45.jpg
PTL2015_46.jpg
PTL2015_47.jpg
PTL2015_48.jpg
PTL2015_49.jpg
PTL2015_50.jpg