wydarzenia
Kto garnki lepi?
Na 19. Prezentacjach Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków bawiło się prawie trzy tysiące gości z Podkarpacia i nie tylko. Wyroby artystów i rzemieślników ludowych, dobra muzyka i świetna regionalna kuchnia – wszystko to czekało w niedzielę, 7 czerwca, na odwiedzających Park Etnograficzny Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Jak co roku Prezentacje Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków były wielkim świętem przede wszystkim dla artystów i rzemieślników kultywujących tradycje naszego regionu, ale również i dla wszystkich, którym nieobojętny jest los zostawionego nam przez przodków dziedzictwa.
7 czerwca skansenowskie zagrody ożyły – twórcy ludowi odkrywali przed gośćmi sekrety swojego warsztatu, pokazując, jak powstają ich wyroby, które można było też kupić. Nasi goście uprawiali najróżniejsze rzemiosła i sztuki: od malarstwa i rzeźby przez wytwarzanie drewnianych zabawek po pszczelarstwo, plecionkę z wikliny, korzeni sosny i słomy, wytwarzanie kwiatów z bibuły i szyszek weselnych.
Tematem przewodnim tegorocznych prezentacji było garncarstwo, nie mogło zatem zabraknąć twórców zajmujących się ceramiką artystyczną oraz garncarza, który w zagrodzie z Łążka Garncarskiego zapoznawał widzów z tajnikami jednego z najstarszych rzemiosł.
Zagroda garncarska nie była jedynym obiektem, do którego można było w czasie imprezy zajrzeć. Otwarty dla zwiedzających był również kościół z Rzochowa oraz spichlerz dworski z Bidzin. Można było w nim obejrzeć wystawę prac Olgi Bardan.
Od 16.00 centrum wydarzeń stała się scena, na której zaprezentowały się: Ziemia Podkarpacka, Szkolny Dziewczęcy Zespół Pieśni Ludowej „Kalina” z Zespołu Szkół w Trzebosi, Zespół Obrzędowy „Wolanie” z Domatkowa, Zespół Pieśni i Tańca „Rochy” z Sędziszowa Małopolskiego, a także „Widelanie” z Widełki.
Nie zapomnieliśmy o najmłodszych gościach. Dzieci mogły spróbować swoich sił w czasie warsztatów ceramicznych i warsztatów plastycznych pod tytułem „Moja przygoda w muzeum”.
Jak zwykle nie mogło zabraknąć również dobrej tradycyjnej kuchni. O podniebienia uczestników prezentacji zadbały gospodynie z Mazurów i Domatkowa. Wszyscy chętni mogli nie tylko spróbować potraw regionalnych, ale również nauczyć się samemu je przygotowywać, a to dzięki niezwykłej książce kucharskiej – „Nasze kasze”. Promocja tego najnowszego wydawnictwa MKL odbyła się w szkole z Trzebosi.
Honorowy patronat nad wydarzeniem przyjął Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. Wsparcia finansowego udzielili Burmistrz Kolbuszowej oraz Starosta Kolbuszowski. Patronami medialnymi byli: Narodowe Centrum Kultury, Mapakultury.pl, TVP Rzeszów, Polskie Radio Rzeszów, Super Nowości, Supernowosci24.pl, KORSO Kolbuszowskie, Biznesistyl.pl, Hej.mielec.pl, Hej.rzeszow.pl, Witrynawiejska.pl.
Relację fotograficzną przygotował niezastąpiony Jan Mazurkiewicz, fotograf z Muzeum.