wydarzenia
Gotowali na antenie Radia Rzeszów
Audycja „Biwak z Radiem Rzeszów” gościła w skansenowskiej kuchni. Uczestnikom nie upiekło się udzielanie wywiadów.
Te warsztaty spotkały się z wyjątkowo licznym zainteresowaniem. Jedna z uczestniczek spędzała w ten sposób „wieczór panieński”, a natomiast jej koleżanki, pomagały przy przygotowywaniu potraw.
Pozostali uczestnicy to w większości stali bywalcy. Mateusz ze Stalowej Woli jest smakoszem, ale chętnie zakłada też kuchenny fartuch. Jego specjalnością są wypieki. Do Kolbuszowej przyjeżdża, aby poznać tradycyjne receptury na dania naszych babć.
Babcia Janina, czyli Janina Olszowy, za każdym razem raczy wszystkich opowieściami i przekazuje rady na smaczne potrawy. Uczestnicy i tym razem otrzymali przepisy, według których przygotowali wytworną zupę z soczewicy z mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym, fasolę „jaś” zapiekaną na słodko.
Szkoda, że w radiu nie czuć było tych zapachów. Każdy mógł na koniec spróbować potraw przy wspólnym stole.
Zapraszamy na kolejne warsztaty.
26 września w menu: kartoflanka z bobem i kolendrą, kotlety z fasoli lub groch z sezonową surówką, rolada drożdżowa z nadzieniem z fasoli „Piękny Jaś”.
Zajęcia odbywać się będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96, lub mailowo na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Relacja Jana Mazurkiewicza, muzealnego fotografa, który towarzyszy w gotowaniu uczestnikom, żeby zrobić wspaniałe zdjęcia.