wydarzenia
Jak smakuje tort fasolowy
7 listopada w skansenowskiej kuchni warsztatowicze po raz ostatni gotowali dania z grochu i zażyczyli sobie, aby odbyły się specjalne warsztaty z dynią w roli bohaterki menu.
Od maja co miesiąc odbywały się zajęcia kulinarne pod okiem mistrzyni dawnych kulinarnych tradycji lasowiackich, Janiny Olszowy. Według proponowanych przez nią przepisów amatorzy gotowania przyrządzali różne dania. Ich głównym składnikiem były rośliny strączkowe.
Na ostatnich zajęciach wyczekiwanym rarytasem był tort fasolowy. Smak miał wspaniały i spełnił oczekiwania łasuchów. Widokowi zgrabnego ciasta z czekoladą i orzechami nikt się nie oparł.
To byłyby zapewne ostatnie zajęcia w tym roku z cyklu "Grochem o ścianę", jednak pojawił się apel, aby zorganizować jeszcze jedne zajęcia. Trwa sezon dyniowy, więc padła propozycja ze strony warsztatowiczów, aby przygotować kilka potraw z tego warzywa.
Niedługo podamy dokładny termin zajęć.
Zapraszamy na kolejne warsztaty.
Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej Jana Mazurkiewicza.