wydarzenia

Czas na dynię!

 

 Uczestnicy tak bardzo polubili sobotnie zajęcia, że mimo zakończonego w listopadzie cyklu „Grochem o kuchnię” poprosili o jeszcze jedne, których bohaterką będzie dynia.

Od maja do listopada organizowane były zajęcia kulinarne pn. „Grochem o kuchnię”. Spotkały się z dużym zainteresowaniem. Gotowały głównie panie, ale i panowie chętnie kucharzyli. W menu niezmiennie dominowały: zupa, drugie danie i deser. Najmilszą częścią było wspólne smakowanie potraw.

Każdy taki warsztat zaczynał się od studiowania receptury. Prowadząca, Janina Olszowy opowiadała o tym, jak kiedyś przygotowywano posiłki i tłumaczyła, skąd pochodzą przepisy.

Zapraszamy zatem na ostatnie w tym roku warsztaty kulinarne 5 grudnia.

Oto menu: 

  • zupa dyniowa z mlekiem,
  • zupa dyniowa z kolendrą, korzeniem lubczyku oraz curry,
  • kurczak pod beszamelem z surówką z dyni na ostro,
  • bułka drożdżowa z dynią
  • konfitura z dyni.

Zajęcia prowadzone będą w godzinach 11.00-14.00 w szkole z Trzebosi na terenie skansenu. Koszt udziału: 25 zł/osoba. Zapisy pod numerem telefonu: 17 277 12 96, lub mailowo na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.