wydarzenia
Bohaterka kapusta
W minioną sobotę odbyły się przedostatnie zajęcia z cyklu „W głąb kuchni”. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć i przeczytania relacji.
Był już bigos w różnych odsłonach, kilka rodzajów gołąbków oraz przekąski z dodatkiem kapusty. Na ostatnich warsztatach z Janiną Olszowy w menu znalazły się: lasowiacki bigos, sznycle z kapustą i drożdżowe kapuśniaki.
Do tej pory uczestnicy warsztatów z całego regionu kroili, szatkowali i obierali czerwoną, białą i kiszoną kapustę. Przyrządzali z niej wiele różnych dań, czasem o bardzo oryginalnych smakach. Okazuje się, że to niedoceniane warzywo ma olbrzymią szansę stać się bohaterem na stole.
Tym razem zaskoczeniem był sznycel z kapustą. Okazał się niezwykle kruchy dzięki piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę i dodanej do mięsa wieprzowego, zmielonego z gotowaną białą kapustą. Uformowane sznycle smażyliśmy na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu. Był to dodatkowy atut tej potrawy. Nie tylko smakowy, ale również służący zdrowiu, bo jak wskazują znawcy, mięso należy smażyć na tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
Niespodzianką dla warsztatowiczów okazała się lekcja kiszenia czerwonej kapusty (czynność ta była kiedyś powszechna na dworze). Poszatkowaną ubili z pokrojonym w plastry jabłkiem oraz z solą, kminkiem i pieprzem. Kapusta kisi się w glinianym naczyniu do kolejnych warsztatów. Wtedy będzie można jej skosztować.
Przed nami ostatnie zajęcia, więc jeśli nie byliście jeszcze w naszej kuchni, a chcielibyście pogotować z Janiną Olszowy potrawy na bazie kapusty, to zapisujcie się już teraz. Warsztaty odbędą się 26 listopada w godz. 11.00-14.00 w dawnej szkole z Trzebosi.
Czekamy na młodzież, dorosłych i seniorów. Koszt: 25 zł/osoba.
Zapisy! Dzwońcie pod numer telefonu: 17 227 12 96, lub wysyłajcie e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.