wydarzenia

Kuchnia puszczańska zbadana!

 Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej - makowiec

2000 zdjęć, 192 opracowań wywiadów oraz 220 godzin nagrań to dopiero pierwszy etap badań nad dziedzictwem kulinarnym dawnej Puszczy Sandomierskiej.

Projekt ten realizowany przez etnologów i historyków z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej podzielony jest na cztery etapy – tak jak życie dawnych mieszkańców tych terenów – wg pór roku. Pierwszy etap badań dotyczył codziennego przygotowania posiłków a także przyrządzania potraw świątecznych. Jakie potrawy przygotowuje się na co dzień – jak wygląda ten nasz  symboliczny chleb powszedni? Jakie smakołyki przygotowywane są w wyjątkowe dni, takie jak Wigilia, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Wielki Tydzień czy Wszystkich Świętych, a także urodziny, imieniny, spotkania z przyjaciółmi i inne uroczystości świętowane przy rodzinnym stole. Takie pytania zadawali badacze w domach na terenie objętym badaniami i stamtąd przywieźli ze sobą mnóstwo przepisów, opowieści, fotografii i nagranych rozmów. Teraz czeka ich mrówcza praca polegająca na opracowaniu tych materiałów. Wisienką na torcie i zwieńczeniem projektu będzie wydanie książki – już w grudniu 2017 r.

Zapraszamy do śledzenia kolejnych etapów badań nad dziedzictwem kulinarnym przodków i – na końcu – zapoznania się z efektami pracy badaczy. Aby ta kulinarna spuścizna naszych dziadów nie zaginęła, ale zagościła na współczesnych – też puszczańskich – stołach.

5.jpg
barszcz-czerwony-z-uszkami.jpg
ciasto.jpg
ciasto1.jpg
DSC_0054.jpg
DSC_0627.jpg
DSC_0632.jpg
DSC_0635.jpg
Dzikowiec-s.-3--2.jpg
Dzikowiec-s.-3--16.jpg
grill.jpg
Grki-3.jpg
makowiec.jpg
Pilchw-s.-4-3.jpg
Pilchw-s.-4-5.jpg
Pilchw-s.-4-6.jpg
Pilchw-s.-4-25.jpg
Pilchw-s.-4-39.jpg
przygotowywanie-pczkw.jpg
smaenie-pczkw.jpg
szydekowe-robtki---B.Dragan.jpg
Trzciana-4.jpg
Witkowice-3.jpg
Witkowice-4.jpg
Witkowice-13.jpg
Witkowice-15.jpg
Witkowice-16.jpg
Witkowice-25.jpg
wypiek-chleba.jpg