wydarzenia

W głąb (lasowiackiej) kuchni

 


W lipcu ukazała się nasza nowa książka kucharska „W głąb kuchni”! To już czwarta odsłona cyklu lasowiackich przepisów, które prezentuje nam niezrównana Babcia Janina.

Tym razem książka zawiera kilkanaście receptur na potrawy z kapusty. Miłośnicy tego warzywa znajdą tu sprawdzone przepisy na gołąbki, bigosy, pierogi i łazanki, które przygotowali (i próbowali) uczestnicy ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych. Opatrzono je uwagami i poradami pani Janiny Olszowy. Całości dopełnia tekst Izabeli Wodzińskiej, która tym razem zabiera czytelników w głąb staropolskiej kuchni i opowiada o popularności kapuścianych potraw w jadłospisie szlacheckim.    

Podobnie jak poprzednie nasze książki kucharskie, także i ta ma wygodną formę kołonotatnika.

Już dziś możecie ją zamówić w naszym sklepie internetowym w cenie 15 zł. By to zrobić, kliknijcie tutaj.

Promocja tej smakowitej publikacji odbędzie się w sobotę, 26 sierpnia, o godz. 14.00 w szkole z Trzebosi – tuż po pierwszej odsłonie nowych warsztatów kulinarnych, których bohaterem jest ziemniak!

Porządek tego apetycznego spotkania przedstawia się następująco:

Słowo wstępu – dyrektor Muzeum Jacek Bardan
W głąb staropolskiej kuchni, czyli kapusta na pańskim stole – dr Izabela Wodzińska
Jak to z kapustą dawniej bywało – Janina Olszowy
Degustacja kapuśniaków oraz kapuśniaków po lasowiacku bez kapusty
Zakup książki z przesympatyczną dedykacją Babci Janiny

Serdecznie zapraszamy!

DSC_2645www.jpg
DSC_2646www.jpg
DSC_2647www.jpg