wydarzenia
Nawarzyliśmy sobie piwa...
Warzenie piwa to sztuka trudna i niezwykle złożona. Nawet drobny błąd może zniweczyć efekty całego wysiłku. O tym wszystkim mieli okazję przekonać się uczestnicy warsztatów, które odbyły się w Parku Etnograficznym MKL w sobotę, 28 kwietnia.
Na szczęście nad wszystkim czuwali: Rafał Radziejowski, Kamil Cuber oraz Katarzyna Cuber, czyli załoga browaru Lasowiak. Opowiedzieli oni o historii piwa, o tym, jak powstaje i o przygotowywaniu tego napoju domowymi sposobami. Wiedzę teoretyczną wszyscy mieli szybko okazję wykorzystać w praktyce. Uczestnicy warsztatów zabrali się do wspólnego warzenia piwa. Jako że proces ten wymaga cierpliwości i, naturalnie, długotrwałego czekania na zakończenie poszczególnych etapów, wszyscy mieli sporo czasu na podzielenie się doświadczeniami związanymi z domowym piwowarstwem, dyskusje i zadawanie pytań prowadzącym, a także na wizytę w karczmie. Była to oczywiście karczma w naszym Parku Etnograficznym – piękna i klimatyczna karczma z Hadli Kańczuckich. Początkujący piwowarzy mieli okazję posłuchać tam o funkcjonowaniu takich obiektów w dawnej wsi i roli piwa w kulturze ludowej. Jak się okazało – rola napoju i karczmy w dawnej (?) wsi miała rolę pierwszorzędną…
Fotografie Wojciecha Mikołaja Romanka
Fotografie Janusza Radwańskiego