wydarzenia

Muzealne opowieści w sobotnie południe

28-04-2014

26 kwietnia w całej Polsce odbyła się godzinna akcja "Dzień Wolnej Sztuki", podczas której można było inaczej niż zwykle spojrzeć na wybrane muzealne zbiory...

czytaj więcej...

Dzień Wolnej Sztuki

 23-04-2014

Odwiedźcie nas w sobotę, 26 kwietnia! W samo południe rozpoczniemy godzinne spotkanie ze sztuką. Pięć wyjątkowych eksponatów obejrzycie w skansenowskim spichlerzu!

czytaj więcej...

Wielka Sobota - zwyczaje i obrzędy

 19-04-2014

W Wielką Sobotę już o świcie gospodynie doiły krowy, by uprzedzić czarownice, które pod różnymi postaciami odwiedzały zagrodę w tym dniu i odbierały mleko zwierzętom.

czytaj więcej...

Wielki Piątek - zwyczaje i obrzędy

18-04-2014

Według jednego z wielkopiątkowych zwyczajów tego dnia, jeszcze przed wschodem słońca, wrzucano do wody monety, po czym myto się, by być zdrowym...

czytaj więcej...

Wielkanocne warsztaty

 16-04-2014

12 kwietnia w skansenie odbyły się warsztaty z cyklu "Do ETNOdzieła!", których głównym tematem były ozdoby wielkanocne.

czytaj więcej...

Poświęć godzinę dla sztuki

16-04-2014

Zapraszamy 26 kwietnia w godz. od 12.00 do 13.00 do wzięcia udziału w ogólnopolskiej akcji pod nazwą Dzień Wolnej Sztuki!

czytaj więcej...

Wielkanocne smaki

01-04-2014

29 marca odbyły się ostatnie zajęcia z cyklu „Gotuj z tradycją”. Ich bohaterkami były gospodynie z Handzlówki, które z finezją zaprezentowały to, co tygrysy lubią najbardziej!

czytaj więcej...

Wielkanocne specjały!

24-03-2014

W najbliższą sobotę, 29 marca, gospodynie z Handzlówki nauczą, jak wykonać serwatkę wielkanocną, bułkę białą oraz jak przygotować baranki maślane. Zapraszamy!

czytaj więcej...

Profesora Adama Palucha kwestie poznania

10-03-2014

Z radością oznajmiamy, że właśnie nakładem Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej ukazała się szalenie interesująca publikacja naukowa. Zachęcamy do lektury!

czytaj więcej...

Góreckie rarytasy

25-02-2014

Tradycyjne jadło z okolic Mielca rozsławiały na naszych lutowych warsztatach kulinarnych panie Ania, Ewa i Jadzia. Potrawy i przysmaki były naprawdę wyśmienite. Zobaczcie relację!

czytaj więcej...