wydarzenia
Wielkanocne specjały!
24-03-2014
W najbliższą sobotę, 29 marca, gospodynie z Handzlówki nauczą, jak wykonać serwatkę wielkanocną, bułkę białą oraz jak przygotować baranki maślane. Zapraszamy!
Profesora Adama Palucha kwestie poznania
10-03-2014
Z radością oznajmiamy, że właśnie nakładem Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej ukazała się szalenie interesująca publikacja naukowa. Zachęcamy do lektury!
Góreckie rarytasy
25-02-2014
Tradycyjne jadło z okolic Mielca rozsławiały na naszych lutowych warsztatach kulinarnych panie Ania, Ewa i Jadzia. Potrawy i przysmaki były naprawdę wyśmienite. Zobaczcie relację!
Inauguracja Roku Kolberga
26-02-2014
Rok 2014 ogłoszono Rokiem Kolberga. Jego inauguracja w formie niezwykłego koncertu nastąpiła 24 lutego w Filharmonii Narodowej w Warszawie.
Tajemnicze panepuchy...
17-02-2014
Zapraszamy 22 lutego na przedostatnie spotkanie z cyklu "Gotuj z tradycją". Gospodynie z Górek zdradzą m.in. przepis na tajemniczo brzmiące panepuchy!
Prosto, a tak smacznie!
28-01-2014
Pierwsze w tym roku zajęcia kulinarne poprowadziła Elżbieta Starzak z Cieplic. W jej gospodarstwie agroturystycznym można nie tylko zatrzymać się na jakiś czas...
Przegląd Widowisk Kolędniczych
7-01-2014
Wczoraj (6 stycznia br.) odbył się kolejny Przegląd Widowisk Kolędniczych. Nagrodę główną "Złotego Turonia" otrzymał zespół "Lubcoki" z Lubczy!
Kulinarne nuty "Bab Glinickich"
17-12-2013
Na ostatnich zajęciach z cyklu "Gotuj z tradycją" muzyczne frazy współgrały z frazami kulinarnymi, by potrawy niczym ósemki i szesnastki pojawiały się na świątecznie przystrojonym stole.
Gwiazdy, anioły, pająki, jeżyki...
13-12-2013
Święta za pasem, więc nasze kolejne warsztatowe zajęcia dla małych i dużych związane były z tradycjami Bożego Narodzenia.
Kasze z Grodziska Dolnego
02-12-2013
Drugie warsztaty z cyklu „Gotuj z tradycją” poświęcone były potrawom z kasz wszelakich. Była kasza pęcak, jaglana oraz gryczana...