PL EN
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
*Z wyjątkiem niezbędnych

Śliczne wycinanki dookoła ściany – ludowa wycinanka z papieru

XIX-wieczna polska wycinanka z papieru to jeden ze sposobów dekoracji ścian izb wiejskich. Tworzono ją spontanicznie, bez kopiowania wzorów i rysowania. Na przestrzeni lat powstało wiele lokalnych stylów wycinanki, które ujmują swoją prostotą, bogactwem wzorów i pieczołowitością wykonania.

W trakcie zajęć uczniowie poznają historię i techniki tego niecodziennego dekorowania ścian. W części praktycznej, inspirując się zaprezentowanym zdobnictwem, stworzą własne wycinanki.

Czas: 60 min
Cena: 24 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)

Cała izba przystrojona – kwiaty z bibuły

W dawnej Polsce w okresie wielkanocnym gospodynie wykonywały sztuczne kwiaty, którymi przystrajały święte obrazy, stoły, święte kąty i kapliczki. Wyrabiano je z papieru i kolorowej, gofrowanej bibuły. Wśród papierowego kwiecia największą popularnością cieszyły się  róże, chryzantemy i rumianki.  

Uczestnicy zajęć poznają cele, sposoby, okoliczności oraz różne techniki wykonywania kwiatów z bibuły. Następnie własnoręcznie wykonają jedną ozdobę.

Czas: 60 min
Cena: 24 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)

Jak w ulu – spotkanie z pszczelarzem

Na terenach potężnej jeszcze w XVII w. Puszczy Sandomierskiej – jej borów jodłowych, świerkowych i zagajników lipowych – panowały doskonałe warunki dla działalności pszczół. Dlatego też w królewskich lasach Kotliny Sandomierskiej gęsto rozsiane były barcie, czyli ule zakładane w pniach żywych jeszcze, bardzo starych drzew przez bartników. Od poł. XIX w. pszczelarze zaczęli sami budować ule i ustawiać je przy swoich domostwach.

W trakcie zajęć prowadzonych przez doświadczonego pszczelarza uczestnicy poznają cały proces powstawania miodu oraz jego zdrowotne właściwości. Będą również degustować różnobarwne odmiany miodu. Na zakończenie wykonają świece z pszczelej węzy.

Czas: 60 min
Cena: 34 zł/osoba lub 612 zł przy grupie liczącej mniej niż 18 osób (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)

Nie święci garnki lepią – spotkanie z garncarzem

Garncarstwo to popularne niegdyś rzemiosło polegające na wyrobie naczyń ceramicznych z wypalonej gliny, które toczone były najpierw w rękach, a później na kole garncarskim, po czym wypalane w specjalnym piecu. W ten sposób powstawały gliniane cudeńka: garnki, miski, dwojaki.

Uczestnicy warsztatów zapoznają się z pracownią garncarską, dowiedzą się, jak działa koło garncarskie, jakie funkcje pełniły różnorodne naczynia gliniane oraz jak je dekorowano. Każdy z uczniów samodzielnie utoczy na kole garncarskim naczynie.

Czas: 75 min
Cena: 38 zł/osoba lub 684 zł przy grupie liczącej mniej niż 18 osób (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)  
Termin realizacji: kwiecień-październik

Jeżyki, łańcuchy, światy – tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowe

Papier, słoma, bibuła i opłatki to materiały, z których uczestnicy wyczarują wyjątkowe ozdoby świąteczne. Nauczą się też dekorować podłaźniczkę.

Czas: 60 min
Cena: 24 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)  
Termin realizacji: listopad-grudzień

Wokół świątecznego stołu – wigilia w skansenie

Podczas zajęć dzieci poznają wigilijne zwyczaje panujące u Lasowiaków i Rzeszowiaków. Zwiedzą świątecznie zaaranżowaną chałupę z Huty Przedborskiej oraz wezmą udział w warsztatach wykonywania ozdób choinkowych. Następnie złożywszy sobie życzenia, zasiądą do stołu…

Czas: 3 godz.
Cena: 65 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)
Termin realizacji: grudzień / zapisy od września

Ziarnko do ziarnka – znaczenie chleba w tradycji

Chleb od wieków stanowił główny pokarm ludzi. Był symbolem wszelkiego pożywienia, a także dostatku i pomyślności. W tradycji polskiej od najdawniejszych czasów uważany był za dar boży. Ten spożywany przez naszych przodków różnił się od współczesnego sposobem przygotowania, kształtem, smakiem i wartościami odżywczymi.

Podczas lekcji uczniowie poznają prace polowe i gospodarskie, narzędzia i sprzęty służące do obróbki zboża, a także nauczą się rozróżniać różne jego gatunki. Dowiedzą się o ciekawych zwyczajach związanych z wypiekiem chleba. W kuchni w szkole z Trzebosi prowadzący upiecze tradycyjne proziaki. Wszyscy będą delektować się smakiem przysmaków pieczonych na blasze oraz wiejskiego chleba z masłem.

Czas: 60 min
Cena: 26 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)

Ptaszki gwizdki – spotkanie z ceramiką

Gliniane ptaszki gwizdki oprócz drewnianych ptaków klepaków, fujarek i pukawek były jednymi z najczęściej kupowanych zabawek dla dzieci na dawnej wsi. Ich wyrobem zajmowali się garncarze, tworząc różne kształty ptaszków, najpierw ręcznie, z czasem korzystając z gotowych form. Gliniane cudeńka wypalane były w specjalnym piecu, a następnie barwnie dekorowane, by cieszyć nie tylko ucho ale i oko.

Uczestnicy warsztatów zapoznają się z pracownią garncarską, dowiedzą się, jakie inne przedmioty wyrabiało się też w pracowni garncarskiej oraz jak je dekorowano. Następnie każdy z uczniów samodzielnie wykona swój gwizdek ptaszek.

Czas: 90 min
Cena: 38 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)
Termin realizacji: kwiecień-październik

Wiszą pająki u powały – kolorowe ozdoby ze słomy i bibuły

Pająk  to tradycyjna ozdoba bożonarodzeniowa, którą dekorowano wiejskie izby jeszcze przed pojawieniem się choinki. Zawieszano go na środku sufitu lub w świętym kącie. Obok światów stanowił najwdzięczniejszy ornament świątecznego wystroju izby. Był postrzegany jako symbol urodzaju i szczęścia w nowym roku. Wykonywano go najczęściej z żytniej słomy, którą nawlekano na nici, po czym przeplatano kolorową bibułą.

Uczniowie dowiedzą się, w jaki sposób tworzono różne typy pająków, a następnie, pracując w grupach, wykonają pająka krystalicznego.

Czas: 90 min
Cena: 24 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)

Kiecki w malowanej skrzyni – dawna wiejska moda

Strój był jednym z najistotniejszych elementów różnicujących społeczność wiejską na regionalne grupy etnograficzne. Zawierał precyzyjne informacje o jego właścicielu, dotyczące wieku, statusu społecznego i majątkowego, przynależności grupowej i regionalnej. Tradycyjny, odświętny ubiór Lasowiaków i Rzeszowiaków długo zachował się w swej archaicznej formie.

Uczestnicy lekcji poznają proces wytwarzania płótna, a także kanony mody panujące na XIX- i XX-wiecznej wsi oraz różnice w strojach ludowych Lasowiaków i Rzeszowiaków. Będą mieli okazję przebrać się za dawnego gospodarza lub gospodynię.

Czas: 60 min
Cena: 20 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)

Jak mięta z macierzanką... - czyli zioła w magii, lecznictwie ludowym, obrzędach

Niegdyś zioła rosły w każdym ogródku, a wysuszone znajdowały się w każdej chałupie. Stosowane były przede wszystkim w lecznictwie i kuchni, ale również w magii. Współcześnie znamy bogatą gamę ziół, które nabywamy w sklepach zielarskich i aptekach, zapominając o tym, że niemal na każdym rogu możemy poczuć ich specyficzny i kojący zapach.

Uczestnicy zajęć zapoznają się ze sposobami pozyskiwania i przechowywania roślin zielarskich, a także obrzędami i zwyczajami związanymi z ich święceniem. Poznają również przeznaczenie poszczególnych rodzajów ziół. 

Czas: 90 min (lekcja odbywa się podczas zwiedzania skansenu)
Cena: 20 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)  
Termin realizacji: maj-wrzesień

W dawnej klasie – próba kaligrafii

To zajęcia o szkolnych przyborach do nauki, a także o kleksach i ćwiczeniach cielesnych. Siedząc w dawnych ławach, dzieci wcielą się w uczniów sprzed stu lat i na własnej skórze przekonają się, jak to dawniej w szkole bywało…

Czas: 60 min 
Cena: 24 zł/osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)

Gdy w Kwietną Niedzielę... – tradycje wielkanocne

Opowiemy Wam o najważniejszych obrzędach wielkanocnych charakterystycznych dla naszego regionu. Dowiecie się jak wyglądała tradycyjna palma oraz jakie miała znaczenie w kulturze ludowej. Następnie zobaczycie, jakich składników należy użyć, by podczas gotowania jaja przybrały bajeczne kolory. Chwilę później ozdobicie pisanki metodą skrobania.

Zajęcia te są świetną okazją do konfrontacji tradycji z teraźniejszością - jak wyglądały kiedyś świąteczny stół i koszyk ze święconką, a jak prezentują się obecnie.

Czas: 60-75 min
Cena: 27 zł /osoba (opłata obejmuje bilet wstępu do skansenu)
Termin realizacji: 3 tygodnie przed Wielkanocą
Newsletter

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać od nas informacje o bieżących wydarzeniach, zapisz się do naszego newslettera!
Elementy oznaczone gwiazdką (*) są obowiązkowe!