aktualności

Pytamy o to, co na stole

 

Badacze z naszego Muzeum pytają mieszkańców terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej o kulinarne zwyczaje. W lipcu i sierpniu przeprowadzali kolejne wywiady.

Cztery pory roku wyznaczają etapy badawcze w projekcie Muzeum pn „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej.” Właśnie zakończyliśmy drugi etap badań związanych z porą letnią.

Badacze zbierali informacje w czterech powiatach: kolbuszowskim, mieleckim, stalowowolskim oraz tarnobrzeskim. Ich pytania krążyły wokół tematów związanych z pożywieniem codziennym, zwyczajami panującymi przy stole na co dzień i od święta. Interesował ich sposób podawania posiłków oraz wyposażenie kuchni. Pytali również o potrawy podawane na chrzcinach i weselach oraz podczas odpustów i dożynek.

Projekt ma charakter historyczno-etnograficzny. Jest finansowany w ramach Programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego: Dziedzictwo kulturowe. Priorytet: Kultura ludowa i tradycja.

Obecnie trwają prace nad kwestionariuszem do trzeciego etapu badawczego, który jest związany z czasem jesieni.

badania01-Stany-Kozy.jpg
badania02-Stalowa Wola.jpg
badania03-Stalowa Wola.jpg
badania04-Stalowa Wola.jpg

Zapisz

Zapisz

Zapisz