wydarzenia

Magda Gessler w skansenie

 
 

"Kuchenne rewolucje" szukały tradycyjnego smaku w skansenie!

Magda Gessler przyjeżdża do wybranej spośród tysiąca polskich restauracji, aby wybawić ją z kłopotów. Tak rozpoczyna się popularny program telewizyjny emitowany przez stację TVN. Tym razem odwiedziła Rzeszów i postanowiła zapoznać kucharzy jednej z restauracji z tradycjami kulinarnymi regionu. Gessler postawiła na gołąbki.

Jeśli zapytacie, kto na Podkarpaciu jest znawcą kuchni regionalnej, to z pewnością usłyszycie: Janina Olszowy, która od lat współpracuje z naszym skansenem. Prowadzi tu warsztaty dla smakoszy, a Muzeum wydaje książki z jej przepisami. Janina Olszowy, czyli Babcia Jasia, słynie ze znajomości tradycji kulinarnych, przy tym wspaniale o nich opowiada.

„Kuchenne rewolucje” zagościły zatem w skansenie, aby grupa kucharzy i właścicieli restauracji skosztowała przygotowanych na tę okazję gołąbków na pięć sposobów. Nie będziemy zdradzać szczegółów, ale jedno należy podkreślić: było pysznie! Przygotowane specjały posmakowały samej Magdzie Gessler, zachwyconej talentem i znakomitą znajomością tradycji Janiny Olszowy. Ha! Wiedzieliśmy, że Babcia Jasia świetnie gotuje, zanim poznały się na tym „Kuchenne rewolucje”.

Koniecznie oglądajcie ten odcinek programu pod koniec kwietnia. Już teraz zapowiadamy także kolejny cykl warsztatów kulinarnych „W głąb kuchni”, których królową będzie kapusta! Nie zabraknie na nich mistrzowskich gołąbków Janiny Olszowy. Warsztaty rozpoczną się w ostatnią sobotę maja.