wydarzenia
O kuchni Lasowiaków
W środę, 20 grudnia, uroczyście zakończyliśmy realizację dwuletniego projektu pt. „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej”. Był kołacz, tort oraz kwiaty.
O efektach kilkumiesięcznej pracy badawczej nad kuchnią mieszkańców terenów położonych w widłach Wisły i Sanu opowiadali dyrektor Muzeum Jacek Bardan, prof. dr hab. Katarzyna Smyk z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz koordynatorki zadania – Urszula Rzeszut-Baran i dr Izabela Wodzińska.
W 2016 i 2017 r. przeprowadziliśmy badania terenowe w środkowej części dawnej Puszczy Sandomierskiej (12 badaczy odwiedziło 25 gmin), dokonaliśmy opracowania i zarchiwizowaliśmy zebrane materiały (tekstowe, foniczne, wizualne i filmowe), stworzyliśmy stronę internetową www.dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl, na której udostępniliśmy część pozyskanych źródeł w formie cyfrowej oraz wydaliśmy interdyscyplinarną publikację naukową poświęconą dziedzictwu kulinarnemu regionu Lasowiaków. Książka pt. „Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością” jest skarbnicą wiedzy na temat tego, jak przez pokolenia kształtowała się tradycja kuchni lasowiackiej oraz jak wygląda ona współcześnie. Zawiera wiele artykułów dotyczących przyzwyczajeń żywieniowych mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej, tego, jak pochodzenie społeczne wpływało na to, co pojawiało się u Lasowiaków na stołach, co jedli biedni, a co bogaci, co wypełniało garnki na przednówku, co w czasie karnawału, podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia, przy weselisku, urodzinach czy imieninach…
Podczas potkania obejrzeliśmy również dwa filmy dokumentujące wypiek kołacza i wyrób ozdób na tort wykonywanych z masy cukrowej oraz wysłuchaliśmy wystąpienia Leokadii Gugały oraz Teresy Lachowskiej nt. promocji gminy Radomyśl nad Sanem poprzez kulinarne przysmaki regionu.
Spotkanie zakończyła smakowita degustacja potraw tradycyjnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Wydrzy i Chwałowic.
Relację fotograficzną wykonał Jan Mazurkiewicz.
Projekt został dofinansowany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.