aktualności

Wiata z kołem i piecem

7-02-2019

Muzeum uzyskało dotację na budowę wiaty garncarskiej i realizację zadań, które dodatkowo uatrakcyjnią ofertę edukacyjną naszej instytucji.

czytaj więcej...

Nowe audioprzewodniki i nagłośnienie

6-02-2019

Już niebawem w kasie biletowej przybędzie 5 kolejnych audioprzewodników, a w kościele zabrzmi muzyka poprzez nowe nagłośnienie. Doposażamy Muzeum w ramach nowego projektu!

czytaj więcej...

36. Przegląd Widowisk Kolędniczych

08-01-2019

6 stycznia w Miejskim Domu Kultury w Kolbuszowej miało miejsce wydarzenie stanowiące impuls do czerpania z wielowiekowej tradycji kolędniczej zapewniającej jej zbawienną ciągłość.

czytaj więcej...

Kwerendowanie na Rzeszowszczyźnie

26-10-2018

W lipcu pisaliśmy o rozpoczęciu projektu „Kolędowanie na Rzeszowszczyźnie” zbierającego informacje dotyczące kolędowania na terenach Lasowiaków i Rzeszowiaków. W październiku zakończyliśmy pierwszy etap projektu.

czytaj więcej...

Szczebioteczka szczebiotała...

21-12-2018

Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku 2019 życzą dyrektor Jacek Bardan i pracownicy Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.

czytaj więcej...

„Kopiec pietruszki” – relacja nr 3

26-11-2018

Przedostatnie spotkanie z mistrzynią kuchni regionalnej Janiną Olszowy przyniosło doświadczenia z selerem, topinamburem i burakami ćwikłowymi w niezwykłych konfiguracjach.

czytaj więcej...

Narodowa Wystawa Rolnicza

22-11-2018

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniach 30.11 – 02.12 organizuje wystawę, na której będzie się prezentować także nasze Muzeum.

czytaj więcej...

"Folklor Rzeszowiaków" zrecenzowany

21-11-2018

Zapowiadana kilka miesięcy temu publikacja podsumowująca badania przeprowadzone w regionie rzeszowskim pt. „Folklor Rzeszowiaków” została zrecenzowana.

czytaj więcej...

„Kopiec pietruszki” – relacja nr 1

01-10-2018

Pierwsze warsztaty z cyklu „Kopiec pietruszki” za nami. Poprowadziła je mistrzyni kuchni regionalnej – Janina Olszowy. Uczestnicy w ferworze pracy nawet nie poczuli, kiedy minęły 3 godziny gotowania.

czytaj więcej...

„Kopiec pietruszki” – 29 września

21-09-2018

Ruszają pierwsze w tym roku warsztaty kulinarne z Babcią Janiną Olszowy. Przyrządzimy zupę z pietruszki i jabłka, kurę z warzywami i placek serowo-marchewkowy.

czytaj więcej...