Zbadane dziedzictwo kulinarne
20 grudnia 2017 r.
Tego dnia w sali warsztatowej w szkole z Trzebosi odbyło się uroczyste spotkanie promocyjne poświęcone zakończeniu prac nad badaniami tradycji kulinarnych Puszczy Sandomierskiej.
W samo południe rozpoczęło się spotkanie podsumowujące kilkunastomiesięczne badania nad kuchnią mieszkańców terenów położonych w widłach Wisły i Sanu oraz promocja książki pt. „Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością”. Moderatorem spotkania była prof. dr hab. Katarzyna Smyk.
Badania nad kuchnią lasowiacką, które przeprowadzili pracownicy Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zostały zebrane i wydane w postaci eleganckiej publikacji. Książka, o której opowiadaliśmy, jest skarbnicą wiedzy na temat tego, jak przez pokolenia kształtowała się tradycja kuchni lasowiackiej oraz jak wygląda ona współcześnie. Publikacja zawiera wiele artykułów dotyczących przyzwyczajeń żywieniowych mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej, tego, jak pochodzenie społeczne wpływało na to, co pojawiało się u Lasowiaków na stołach, co jedli biedni, a co bogaci, co wypełniało garnki na przednówku, co w czasie karnawału, podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia, przy weselisku, urodzinach czy imieninach…
Na końcu książki dołączony jest także – na deser – wybór tradycyjnych receptur. To dla tych pasjonatów naszej małej ojczyzny, którzy jej tradycję pragną wprowadzać w życie w najbardziej dosłownym znaczeniu tego wyrażenia – czyli na rodzinne stoły i do talerzy.
Plan popołudnia:
- 12.00 – rozpoczęcie spotkania / Jacek Bardan – dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej
- 12.10 – „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej” – założenia projektu / Urszula Rzeszut-Baran
- 12.30 – Projekcja fragmentów filmu dokumentacyjnego „Pieczywo obrzędowe”
- 12.50 – „Kulinarne przysmaki z gminy Radomyśl nad Sanem” – o promocji produktów tradycyjnych / Leokadia Gugała, Teresa Lachowska
- 13.10 – „Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością” – refleksje redaktora nad publikacją / dr Izabela Wodzińska
- 13.30 – Dyskusja
- 14.00 – Degustacja potraw tradycyjnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Wydrzy i Chwałowic
Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Relację fotograficzną wykonał Jan Mazurkiewicz.