Gimnazjum

Proponujemy warsztaty plastyczne!

1. Śliczne wycinanki dookoła ściany – ludowa wycinanka z papieru

XIX-wieczna polska wycinanka z papieru to jeden ze sposobów dekoracji ścian izb wiejskich. Tworzono ją spontanicznie, bez kopiowania wzorów i rysowania. Na przestrzeni lat powstało wiele lokalnych stylów wycinanki, które ujmują swoją prostotą, bogactwem wzorów i pieczołowitością wykonania.

W trakcie zajęć uczniowie poznają historię i techniki tego niecodziennego dekorowania ścian. W części praktycznej, inspirując się zaprezentowanym zdobnictwem, stworzą własne wycinanki.

czas: 60 min
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)

sliczne_wycinanki_dookola_sciany-1.jpg
sliczne_wycinanki_dookola_sciany-2.jpg
sliczne_wycinanki_dookola_sciany-3.jpg
sliczne_wycinanki_dookola_sciany-4.jpg
sliczne_wycinanki_dookola_sciany-5.jpg
sliczne_wycinanki_dookola_sciany-6.jpg

 

2. Cała izba przystrojona – kwiaty z bibuły

W dawnej Polsce w okresie wielkanocnym gospodynie wykonywały sztuczne kwiaty, którymi przystrajały święte obrazy, stoły, święte kąty i kapliczki. Wyrabiano je z papieru i kolorowej, gofrowanej bibuły. Wśród papierowego kwiecia największą popularnością cieszyły się  róże, chryzantemy i rumianki.  

Uczestnicy zajęć poznają cele, sposoby, okoliczności oraz różne techniki wykonywania kwiatów z bibuły. Następnie własnoręcznie wykonają jedną ozdobę.

czas: 60 min
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)

cala_izba_przystojona-1.jpg
cala_izba_przystojona-2.jpg
cala_izba_przystojona-3.jpg
cala_izba_przystojona-4.jpg

 

3. Wiszą pająki u powały – kolorowe ozdoby ze słomy i bibuły

Pająk to tradycyjna ozdoba bożonarodzeniowa, którą dekorowano wiejskie izby jeszcze przed pojawieniem się choinki. Zawieszano go na środku sufitu lub w świętym kącie. Obok światów stanowił najwdzięczniejszy ornament świątecznego wystroju izby. Był postrzegany jako symbol urodzaju i szczęścia w nowym roku. Wykonywano go najczęściej z żytniej słomy, którą nawlekano na nici, po czym przeplatano kolorową bibułą.

Uczniowie dowiedzą się, w jaki sposób tworzono różne typy pająków, a następnie, pracując w grupach, wykonają pająka krystalicznego.

czas: 1,5 godz.
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)

wisza_pajaki_u_powaly-1.jpg
wisza_pajaki_u_powaly-2.jpg
wisza_pajaki_u_powaly-3.jpg
wisza_pajaki_u_powaly-4.jpg
wisza_pajaki_u_powaly-5.jpg

 

4. Nie święci garnki lepią – spotkanie z garncarzem

Na zajęcia garncarskie zapraszamy od kwietnia!

Garncarstwo to popularne niegdyś rzemiosło polegające na wyrobie naczyń ceramicznych z wypalonej gliny, które toczone były najpierw w rękach, a później na kole garncarskim, po czym wypalane w specjalnym piecu. W ten sposób powstawały gliniane cudeńka: garnki, miski, dwojaki.

Uczestnicy warsztatów zapoznają się z pracownią garncarską, dowiedzą się, jak działa koło garncarskie, jakie funkcje pełniły różnorodne naczynia gliniane oraz jak je dekorowano. Każdy z uczniów samodzielnie utoczy na kole garncarskim naczynie.

czas: 2 godz.
cena: 15 zł/osoba (z biletem wstępu)
termin: wtorki

nie_swieci_garnki_lepia-1.jpg
nie_swieci_garnki_lepia-2.jpg
nie_swieci_garnki_lepia-3.jpg
nie_swieci_garnki_lepia-4.jpg


5. Jeżyki, łańcuchy, światy – tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowe

Papier, słoma, bibuła i opłatki to materiały, z których uczestnicy wyczarują wyjątkowe ozdoby świąteczne. Nauczą się też dekorować podłaźniczkę.

czas: 45 min + zwiedzanie skansenu
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)
termin realizacji: grudzień

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

 

Zapraszamy także na zajęcia dotyczące kultury materialnej oraz duchowej Lasowiaków i Rzeszowiaków!

 

6. Kiecki w malowanej skrzyni – dawna wiejska moda

Strój był jednym z najistotniejszych elementów różnicujących społeczność wiejską na regionalne grupy etnograficzne. Zawierał precyzyjne informacje o jego właścicielu, dotyczące wieku, statusu społecznego i majątkowego, przynależności grupowej i regionalnej. Tradycyjny, odświętny ubiór Lasowiaków i Rzeszowiaków długo zachował się w swej archaicznej formie.

Uczestnicy lekcji poznają proces wytwarzania płótna, a także kanony mody panujące na XIX-
i XX-wiecznej wsi oraz różnice w strojach ludowych Lasowiaków i Rzeszowiaków. Będą mieli okazję przebrać się za dawnego gospodarza lub gospodynię.

czas: 60 min
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)

kiecki_w_malowanej_skrzyni-1.jpg
kiecki_w_malowanej_skrzyni-2.jpg
kiecki_w_malowanej_skrzyni-3.jpg
kiecki_w_malowanej_skrzyni-4.jpg

 

7. Ziarnko do ziarnka – znaczenie chleba w tradycji

Chleb od wieków stanowi główny pokarm ludzi. To symbol wszelkiego pożywienia, a także dostatku i pomyślności. W tradycji polskiej od najdawniejszych czasów uważany był za dar boży. Ten spożywany przez naszych przodków różnił się od współczesnego sposobem przygotowania, kształtem, smakiem i wartościami odżywczymi.

Podczas lekcji w zagrodzie uczniowie poznają prace polowe i gospodarskie, narzędzia i sprzęty służące do obróbki zboża, a także nauczą się rozróżniać różne jego gatunki. Dowiedzą się o ciekawych zwyczajach związanych z wypiekiem chleba. Na koniec upieką tradycyjny przysmak – proziaki, a także będą delektować się smakiem wiejskiego chleba z masłem.

czas: 60 min
cena: 15 zł/osoba (z biletem wstępu)

ziarnko_do_ziarnka-1.jpg
ziarnko_do_ziarnka-2.jpg
ziarnko_do_ziarnka-3.jpg
ziarnko_do_ziarnka-4.jpg
ziarnko_do_ziarnka-5.jpg
ziarnko_do_ziarnka-6.jpg

 

8. Jak mięta z macierzanką – czyli zioła w magii, lecznictwie ludowym, obrzędach

Niegdyś zioła rosły w każdym ogródku, a wysuszone znajdowały się w każdej chałupie. Stosowane były przede wszystkim w lecznictwie i kuchni, ale również w magii. Współcześnie znamy bogatą gamę ziół, które nabywamy w sklepach zielarskich i aptekach, zapominając o tym, że niemal na każdym rogu możemy poczuć ich specyficzny i kojący zapach.

Uczestnicy zajęć zapoznają się ze sposobami pozyskiwania i przechowywania roślin zielarskich, a także obrzędami i zwyczajami związanymi z ich święceniem. Poznają również przeznaczenie poszczególnych rodzajów ziół. Spotkanie zakończy się degustacją herbatek ziołowych.

czas: 90 min (lekcja odbywa się podczas zwiedzania skansenu)
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)

lecznicza_i_magiczna_moc_ziol-1.jpg
lecznicza_i_magiczna_moc_ziol-2.jpg
lecznicza_i_magiczna_moc_ziol-3.jpg
lecznicza_i_magiczna_moc_ziol-4.jpg
lecznicza_i_magiczna_moc_ziol-5.jpg
lecznicza_i_magiczna_moc_ziol-6.jpg


9. U Pana Boga za piecem - czyli tajemnicze przysłowia

Jak duży jest korzec maku? Czy budowa cepa jest prosta? Ile ziarnek pomieści miarka? Świat przysłów pełny jest tajemniczych słów oznaczających przedmioty, z którymi dziś już się nie spotykamy. Ta lekcja muzealna daje szanse na zobaczenie i dotknięcie przynajmniej niektórych. Po takim doświadczeniu przysłowia staną się bardziej zrozumiałe.

Uczestnicy poznają znaczenie przysłów, a także przedmioty, które w nich występują. Poprawiają swoją znajomość polszczyzny i poznają przeznaczenie wybranych przedmiotów znajdujących się w chłopskiej chacie.

czas: 60 minut
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)

 

 

10. Na świętego Andrzeja z wróżby dziewkom nadzieja – zwyczaje katarzynkowe i andrzejkowe

Podczas lekcji uczestnicy zapoznają się z różnymi formami wróżb matrymonialnych, takich jak przekładanie butów, liczenie dranek w płocie czy nasłuchiwanie odgłosów psa lub koguta dochodzących spośród zagród.

czas: 45 min
cena: 10 zł/osoba (z biletem wstępu)
termin realizacji: listopad

DSC_7588.jpg
DSC_7596.jpg
DSC_7598.jpg
DSC_7602.jpg
DSC_7605.jpg
DSC_7607.jpg
DSC_7612.jpg
DSC_7627.jpg
DSC_7629.jpg
DSC_7633.jpg

 



11. Wokół świątecznego stołu – wigilia w skansenie

Podczas zajęć dzieci poznają wigilijne zwyczaje panujące u Lasowiaków. Wspólnie przyrządzą trzy tradycyjne potrawy, a następnie złożywszy sobie życzenia, zasiądą do stołu…

czas: 4 godz.
cena: 25 zł/osoba (z biletem wstępu)
termin realizacji: grudzień

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg

 

12. Gdy w Kwietną Niedzielę... – tradycje wielkanocne

Opowiemy Wam o najważniejszych obrzędach wielkanocnych charakterystycznych dla naszego regionu. Wy pod czujnym okiem etnografów wykonacie palmę oraz dowiecie się, jakie miała znaczenie w kulturze ludowej. Następnie zobaczycie, jakich składników należy użyć, by podczas gotowania jaja przybrały bajeczne kolory. Chwilę później ozdobicie pisanki metodą skrobania.

Zajęcia te są świetną okazją do konfrontacji tradycji z teraźniejszością - jak wyglądały kiedyś świąteczny stół i koszyk ze święconką, a jak prezentują się obecnie.

czas: 2,5 godz.
cena: 15 zł /osoba (z biletem wstępu) 
termin realizacji: marzec-kwiecień

DSC_2561.jpg
DSC_2565.jpg
DSC_2575.jpg
DSC_2578.jpg
DSC_2588.jpg
DSC_2598.jpg
DSC_2601.jpg
DSC_2602.jpg
DSC_2607.jpg
DSC_2612.jpg
DSC_2614.jpg
DSC_2618.jpg
DSC_2619.jpg
DSC_2627.jpg
DSC_2629.jpg